• arh. András KRIZSÁN

    Câştigătorul celor mai prestigioase premii naţionale de arhitectură din Ungaria, Pro Architectura şi Ybl Miklós, precum şi a Ordinului de Merit al Republicii Ungare. A creat proiectul de transformare și extindere a centrului Zanka, finalist în cadrul Mies van der Rohe 2013
    MODUM, UNGARIA



     

    Arh. András Krizsán este membru al Camerei Arhitecților din Ungaria, membru al UIA Habitat Ungaria din cadrul Asociației Arhitecților din Ungaria, preşedintele Societăţii de Dezvoltare Rurală din Ungaria (FFT), membru al consiliului de administrație al Rețelelor Rurale Naționale Maghiare (MNVH), organizatorul seminarului de sat „CSÜTÖRTÖKI ISKOLA”, MÉSZ, membru al Comitetului Arhitecţilor al Bisericii Evanghelice-Luterane din Ungaria și fost membru al consiliului de administraţie al Colegiului Național al Arhitecților (OFK).

    În 2013 a câștigat premiul PRO ARCHITECTURA, o recunoaștere naţională de prestigiu din partea ministerului pentru realizări arhitecturale deosebite, cu proiectul de transformare și extindere a clădirii centrului Zanka, ce urmează a fi prezentat la RIFF 2014. Clădirea a fost nominalizată la Premiul Uniunii Europene pentru Arhitectură Contemporană, Mies van der Rohe 2013.

    A absolvit Facultatea de Arhitectură din cadrul Universităţii Tehnice și Economice din Budapesta. După absolvire, arh. András Krizsán a lucrat timp de doi ani în firme importante de arhitectură de stat, apoi a fost admis la Vándoriskola Kós Károly Egyesülés. În timpul studiilor postuniversitare a lucrat cu Kampis Miklós și Makovecz Imre – arhitecți onoraţă cu Premiul Kossuth – în construirea Pavilionul Ungariei la Sevilla Expo’92 în Spania. S-a alăturat apoi Societăţii de Dezvoltare Rurală (FFT), fiind lider al secției de arhitectură și a ajutat la crearea “rețelei de administratori rurali” (falugondnok Hálózat) la nivel național. În calitate de arhitect principal, arh. András Krizsán militează pentru susţinerea arhitecturii vernaculare și pentru asigurarea sustenabilităţii localităţilor rurale neglijate de stat.

    Ca rezultat al muncii sale ştiinţifice, arh. András Krizsán a scris cartea „Balaton-felvidék tájba simuló népi építészete” (Cser Kiadó, 2009), împreună cu Somogyi Győző. În calitate de membru al Colegiului Arhitecților (OFK) și al Asociației Arhitecților din Ungaria (MÉSZ) a fost invitat pentru a preda la numeroase conferințe despre valori arhitecturale în dezvoltarea rurală. În calitate de președinte al Societății de Dezvoltare Rurală (FFT) caută soluții pentru a reinterpreta nevoile și tradițiile rurale, de a redescoperi valorile arhitecturale naţionale ale acestora. Din 2011 este membru al consiliului de administrație al rețelelor naționale maghiare rurale, comisia maghiară de Rețele Europene pentru Dezvoltare Rurală (REDR). Obiectivul său este de a conduce la renașterea caselor vernaculare astfel încât valorile incontestabile ale acestora să poată supravieţui în posteritate. Pentru iniţiativa de cercetare, conservare și popularizare a arhitecturii vernaculare a câștigat Ordinul de Merit al Republicii Ungare în 2012.

    Arh. András Krizsán a câștigat Premiul de Excelență în Arhitectură în mai multe rânduri pentru clădirile sale publice și rezidențiale. Clădirile realizate de arhitect au particularitatea de a fi proiectate şi construite respectând proporții umane, de a utiliza materiale care sunt în armonie cu peisajul, care fuzionează din punct de vedere creativ cu spiritul locului și al spaţiunui construit. Proiectează clădiri ecologice moderne care urmează concepţia conform căreia arhitectura ecologică nu este un stil, ci un mod de gândire și comportament, un mod de viață. În 2006 arh. András Krizsán a câștigat premiul Kós Károly pentru păstrarea valorilor și îmbunătățirea mediului în așezări. In 2012, a fost onorat cu premiul Ybl Miklós pentru arhitectura sa de înaltă calitate.

    Clădirea principală a centrului Zánka a fost construit pe malul de nord al lacului Balaton la începutul anilor 1970, iar stilul său modernist este reprezetativ epocii. Pe lângă menținerea caracteristicile sale originale, turnul a fost complet reproiectat, faţada a fost modernizată, în conformitate cu necesitățile funcționale noi săli au fost construite, iar structura modernă de faţadă și acoperișul „răsturnat”, inspirate de valurile lacului Balaton, echilibrează unitatea clădirii. Noul design a fost îmbogățit pentru a păstra detaliile clădirii originale, dar, în același timp, a fost modernizat pentru a-l personifica într-o continuare plină de lumină şi culoare, creând în acest fel o unitate armonioasă reinterpretată prin valorile arhitecturii moderne, ​​expresioniste. A rezultat o duplicare a fațadei orizontale, în formă de “Y”, care evocă o omogenitate a texturii faţadei prin sticla verde, galbenă și albastră din spatele peretelui cortină.

    Text şi imagini www.modum.hu şi www.archdaily.com

    Mai multe informaţii despre arhitect şi proiect pe site-ul oficial MODUM şi publicaţiile ArchDaily, Archello, MeonlineEuropaconcorsi